Makanan Disejukbekukan Tahan Lama

salam blogger~~

frozen fruit

hari ni syu nak kongsi tips berapa lama kita boleh sejukbekukan makanan....

Roti: 2 hingga 3 bulan
Casseroles: 2 hingga 3 bulan
Daging lembu dimasak: 2 hingga 3 bulan
Adunan Biskut: 3 bulan
Buah: 8 hingga 12 bulan
Makan malam dibekukan: 3 hingga 4 bulan
Hot dog: 1 hingga 2 bulan
Daging untuk makan siang: 1 hingga 2 bulan
Makanan dan minuman: 2 hingga 3 bulan
Ayam mentah (dipotong): 9 bulan
Ayam mentah (penuh): 1 tahun
Steak mentah, daging, atau daging panggang: 4 hingga 12 bulan
Sayuran: 8 hingga 12 bulan

Tips asas untuk makanan yang disejukbekukan:
1. Sejukbekukan makanan sebaik sahaja selepas membeli atau kalau korang tanam sayur sendiri, lepas kutip sayur tu terus masuk dalam peti ais.
2. Ada beberapa makanan yang tak boleh disejukbekukan. Jangan membekukan makanan dalam tin atau telur yang kulitnya merekah (untuk elak bakteria dari masuk).Antara makanan yang boleh disejukbekukan adalah mayonis, sos krim, dan salad.
3. Sejukkan makanan yang telah dimasak dulu sebelum disimpan dalam peti sejuk supaya proses membeku lebih cepat dan membantu menjaga kualiti makanan.
4. Bagi sesiapa yang nak bungkus makanan sebelum disimpan dalam peti sejuk, kalau korang simpan dalam bekas kaca, korang kena pastikan bekas tu tidak mudah pecah.
5. Korang boleh membekukan daging dalam bungkusan yang asal, tapi kalau nak simpan untuk jangka masa yang lama, tambah lapisan tambahan bungkusan, seperti bungkus plastik atau plastic wrap.
6. Label item pada makanan yang korang simpan. Nanti senang nak cek berapa lama makanan tu dah disimpan dalam freezer.

Kredit to Yahoo Green : How long can you freeze food?

5 comments:

  1. akak suka tips n info ni..bagus la..thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. your welcome....tips sekadar untuk dikongsi bersama :)

    ReplyDelete
  3. Bukan ayam dipotong tahan 3 hari je ke...ada baca dlm cara penyimpanan bahan mentah yh disarankan kemwnterian kesihatan

    ReplyDelete
  4. Bukan ayam dipotong tahan 3 hari je ke...ada baca dlm cara penyimpanan bahan mentah yh disarankan kemwnterian kesihatan

    ReplyDelete