berhenti mengejut dari tempat LI

salam 1 MALAYSIA....

BERITA MENGEJUT!!! hari ini 20.01.2011 berakhirlah latihan industri (LI) syu di MesraWeb setelah lebih kurang 4 minggu bekerja disini....kenapa kejap sangat???? mesti korang hairan kan...sepatutnya 26 minggu...ni baru 4 minggu dah berhenti plak....haaa..ni la namanya berhenti mengejut...kalau sesiapa yang tengah buat LI atau yang dah lepas buat LI, mesti tahu kalau terpaksa berhenti mengejut atau tukar tempat LI, mesti sebab ada kes kan....satu-satunya kes yang membolehkan kita menukar tempat LI, apabila berlakunya gangguan seksual ataupun sexual harassment.....


sama la kes yang berlaku kat tempat LI syu...tujuan syu buat entri ni bukan untuk buka aib siapa-siapa pun...sekadar peringatan kepada kaum hawa yang bakal menjalani LI je terutamanya di sekitar alor setar....perkara ni jadi isu disebabkan 3 orang dah kena benda yang sama, jadi kami budak praktikal ni dah tak boleh duduk diam....terus ambil tindakan dengan melaporkan pada pihak polis....sorang budak LI ni kena 2 hari lepas dia masuk.....lepas tu terus berhenti....kami tak tahu rupa-rupanya dia dah pun buat laporan polis atas cubaan gangguan seksual....so pagi tadi memang tak boleh nak tahan sangat dah dengan kerenah bos kami tu, seramai 6 orang budak praktikal kat situ terus pegi jumpa pensyarah diorang, bagitahu pasal hal ni...pensyarah dapat tahu je terus bawa diorang buat laporan polis....polis tak boleh ambil tindakan sebab ini hanya gangguan je...bukan berlaku secara terang-terangan...kiranya hari ni memang last la kami semua kat company tu.....

sebelum ni memang company tu ambil budak LI juga...mungkin batch sebelum pernah kena tapi diamkan hal ni...wallahualam...tapi memang silap besar la bos kali ni sebab batch kali ni jenis outspoken....bukan jenis mudah ditindas....kami semua ke sana dengan niat nak bekerja...tapi kalau kami dilayan sebegitu rupa, tak salah kalau kami ambil tindakan demi keselamatan diri kami sendiri kan.....sampai ke saat ni bos tak tahu yang kami berhenti beramai-ramai....tunggu faks daripada pensyarah terus kepada dia....silap dia kerana tidak hormati kami sebagai pekerja dia walaupun kami ni hanya budak praktikal je....

sebenarnya perangai bos MW tu, orang luar pun dah tahu (bos dari company lain yang bagitau ni)...cuma kami je yang tak tahu...sekali lagi syu tegaskan, entri ini bukan untuk aibkan sesiapa...tapi sekadar peringatan kepada kaum hawa....kalau nak buat praktikal juga kat situ, memang kena kuat dan tahan godaan la...kalau agak-agak nak bekerja dengan selesa lebih baik fikir-fikirkanlah....

so sekarang proses mencari tempat LI baru....pensyarah bagi masa seminggu nak cari...hope dapat la cepat tempat LI tu...kalau tak dapat area alor setar ni, nak try area selangor dan kuala lumpur plak...emmm....perkara yang tak dijangka...bila dah terjadi benda macam ni susah la...kepada sesiapa yang nak buat LI tu, pilihlah company yang betul-betul mempunya etika kerja ye....cek dulu dari pekerja sebelum ni samada pernah ada kes ataupun tidak...

8 comments:

  1. oh..gtu ceritanya..semoga dpt tempat LI yg lebih baik n best!

    ReplyDelete
  2. erk,... kesian la nak kena carik tempat baru lak...aiyark... sabar n trus berusaha mencarik tempat2 baru k...all the besh... kowg ble wat li kat company AMD kat png tu tak??? kalau ble try la tanya tikah Rashidan ble tak tolong tanya dpa amik dak praktikal...

    ReplyDelete
  3. sian syu...huhu...sbr ye...tp tmpat maj da full la dear... sorry :( try tnye yg laen kot2 ade yg kosong ke..

    ReplyDelete
  4. iQapiQa : terima kasih...insyallah dpt tmpat LI baru

    picairin : kat penang tu nak kena cari rumah sewa plak...akan dimasukkan dalam list...thanks..

    majz : ok ...xpe...angah pun tgh cari tmpat LI juga...try cari kat area ni dulu...

    ReplyDelete
  5. sabar ye syu...akak doakan syu n angah dapat jumpe tempat LI yg lg better...(",)

    ReplyDelete
  6. salam syu nak tnya ni bos tu bangsa apa? cina ke ? melayu?

    ReplyDelete